22 Şubat 2009 Pazar

13. HAFTA

13. HAFTA

Artık ikinci trimester başlamıştır. Trimester kelime olarak "üç ay" anlamına gelen latince bir kelimedir. Gebelik yaklaşık 9 ay kabul edilerek birinci, ikinci ve üçüncü trimester olmak üzere üç ayrı döneme ayrılır.

İkinci trimester gebeliğinizde en çok rahat edeceğiniz dönemdir. Gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan şikayetlerin önemli bir kısmı kaybolmuş ve vücut gebeliğe uyum sağlamıştır. Yorgunluğunuz devam ediyorsa istirahat etmeye devam etmelisiniz.

Bu dönemde karnınızda ve özellikle de sağ kasığınızda ağrılar ortaya çıkabilir. Bu ağrılar büyümekte olan uterusun, uterusu yerinde tutan bağları ve özellikle de ligamentum rotundum ("yuvarlak bağ") adlı yapıyı germesinden kaynaklanan ağrılardır. Uterusun yuvarlak bağa göre daha hızlı büyümesinden kaynaklanan bu ağrılar çok uzun süreli olmazlar ve ligamentlerin uyum sağlamasıyla ortadan kaybolurlar.


Bebeğinizin ses telleri oluşmaya başlamıştır. Yüzü giderek daha çok insana benzemekte ve gözler birbirlerinden ayrık biçimlerini kaybederek orta hatta yaklaşmaktadırlar. Kulaklar da yavaş yavaş normal yerlerine gelmektedirler. Bu dönemde özellikle erkek bebeklerin ultrasonda cinsiyetleri belli olabilir ancak bebeklerin cinsiyetleri en sık 16. hafta ve sonrasında görülür.

Barsaklar karın içine olan göçlerini tamamlamak üzeredirler. Karaciğer safra üretimine, pankreas da insülin üretimine bu gebelik haftasında başlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder