22 Şubat 2009 Pazar

gebelikte 8. HAFTA

8. HAFTA

Bu haftada uterusunuz artık bir portakal büyüklüğüne erişmiştir. Gebelik hormonlarınızın etkisiyle çeşitli cilt problemleri yaşayabilirsiniz. Bazı anne adayları bu haftalarda ergenlik dönemindeki sivilcelerinin geri döndüğünü görüp şaşırabilir. Gebelikte cildin yağ salgısı arttığından cildiniz sivilce oluşumuna elverişli hale gelmiştir. Endişelenmeyin. Bu cilt değişiklikleri sıklıkla birinci trimesterden sonra (ilk üç aylık dönemden sonra) kaybolur. Çok ender durumlarda ise bu değişiklikler tüm gebelik boyunca devam edebilir.


Bebeğinizin kol ve bacak taslakları bu haftada hızlı bir gelişim sürecine girmiştir. Dizler, dirsekler, el ve ayak parmakları da taslak halinde oluşmaya başlamıştır. Ayak ve el parmaklarında tırnakların minicik taslakları ortaya çıkmaya başlar. Yüzde kulaklar, gözler ve burun kökü oluşmaya başlar. Barsaklar henüz kordon içinde yeralmaktadırlar. Dişetlerinin altında diş taslakları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bebek bu hafta içinde geçen haftaki büyüklüğünün iki katına ulaşmış olup, yaklaşık 2 gram ağırlığındadır.


Bu gebelik haftasında yapılan bir ultrasonda bebeğinizin kalp atışlarını (gördüğünüz gibi oldukça hızlı!) net olarak izleyebilirsiniz. Ayrıca yandaki resimde görüldüğü gibi kol ve bacak taslakları da ultrasonografik olarak gözlenmeye başlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder