9 Şubat 2009 Pazartesi

PageRank hileleri

PageRank hileleri (fake sahte page rank)ve korunma yolları
Özellikle ebay ve benzeri açıkarttırma sitelerinde yüksek pagerank(pr)'lı siteler görüyoruz. Bunlar pr4 20$ pr5 40$ dolar gibi düşük rakamlara satılıyor.ilk farkettiğinizde size çok karlı bir pazar gibi geliyor. Çünkü bu ilanlarda text (metin reklamı) ile ayda yüzlerce dolar kazanabileceğiniz anlatılıyor.Siz de bu işin cazibesine aldanıyorsunuz.
1)Sahte pagerank yöntemleri var, işin özü siteyi pr'si yüksek bir siteye yönlendiriyorsunuz (301 ile), sizin sitenizin pr'si de o siteninki gibi yüksek görünüyor. Ancak yönlendirme kaldırılırsa pr de bir sonraki güncellemede eski halini alıyor.Bu yöntem genellikle sitesine link almak isteyen, text link satmak isteyen ya da domaini satmak isteyen kişiler tarafından yapılıyor. Google bu hileye artık çözüm bulduğunu açıkladı, buna inanmak istiyorum çünkü çok sıkıcı bir hal aldı. iwebtool fake pagerank kontrolü yapmıyor, bu yüzden seologs.com adresininden bakabilirsiniz. Fake pagerank siteleri şu şekilde kontrol yapıyor, google da sitenin önbellek verilerine bakıyor, yani cache'ye.Sonra da bunu karşılaştırıyor.Örneğin gencakim.com yazdınız, önbelleğe baktınız ki pratikingilizce.blogspot.com'un içeriği. Anlıyorsunuz ki gencakim kardeş siteyi yönlendirmiş.Bu yüzden google'a siteyi yazmak ve aratmak da aynı sonucu verecektir.

2)Mutlaka backlink kontrolü yapın.Geri dönen link olarak da çevirebiliriz bunu, internetbaron.de sitesi bu işlem için ideal. Eğer bir domainin backlinki yoksa 8 olsa bile illa ki pr'si düşecektir hatta 0 bile olabilir.Genellikle eski pr'si yüksek domainler satılınca backlinkler de kaldırılıyor ve domain elinizde şişiyor. Şöyle örneklendireyim, ebay'da sotder.org diye bir domain takibindeydim.PR 5'ti.30 pound fiyat çekince vazgeçtim.Aradan 1 ay geçti pr 4 oldu.Şimdi gelecek pr'sini kontrol ediyorum 3 diyor. Tahminimce daha da düşecek. Haliyle pr6 pr7 domainlere olur da 100'lerde dolar verecek paranız olursa hesabınızı iyi yapın. Bunu test etmek için bir diğer yöntem, google'da buy pr domains ya da pagerank domains bazaar ya da deleted high pr domains ya da pr5 domain for sell kombinasyonlarında arama yapın. dnforum digitalpoint ebay wf gibi sitelerin birkaç ay önceki ilanlarına bakın.Göreceksiniz ki 2 ay önce satılmış domainin prsi düşmüş.Eğer alan kişi işi hiç bilmiyorsa 0 olmuş. Özellikle bu domainler alındığında pr 4 domainime link değişimi/ pr5 domainimden çapraz link diye topic açarlar ve backlink kapmaya çalışırlar. Ben takip ettiğim tüm domainlerin en az 2 pr düştüğünü gördüm (2-3 ayda).3) Haliyle bu konuda planları olan arkadaşlara farklı metodlar öneriyorum. Eğer text link alacak paranız yoksa, büyük sitelerden text ad alamayacaksanız pr'li domainleri hiç almayın. Ya da pr 5 domainin 2 ye düşmesine hazır olun. Çalışıp 3 yapın belki de 4.Sıfırdan başlamamak için alın yani, 5 olma umuduyla değil.
4)PR neden düşer sorusuna yukarıda yanıt verdim. Şunları da ekleyeyim, aynı ip bloğundan dolayı pr düşer. Yani sizin 2 siteniz var ikisi de aynı host şirketinin aynı makinasında.Haliyle google bunların akrabalığını anlar, bir site pr 5 diğeri pr 0 olsa bile pr 0'dan pr 1'e geçirmez.Yok sayar.Aynı şekilde 4. ip bloğu yani ip'nin son kısmı (255.255.255.abc'deki abc kısmı) aynıysa da backlink değeri olmaz.Sitenizi internete yaymak(indexletmek) için çok backlink pr değerinizi arttırmak için yüksek pr'li sitelerden link almanız gereklidir.Yapabiliyorsanız karşılıksız link alın (o sitede reklamınız olsun ama o sitenin reklamı sizde olmasın-bunu çapraz değişimle sağlayabilirsiniz)

En çok kullanılan sahte PR yöntemleri:-

301 yöntemi Sayfanın googlebot'a kalıcı olarak yüksek PR'lı bir sayfaya yönlendirilmiş gibi tanıtılması toolbar'da yüksek PR'lı sitenin PR'ının görünmesinin sağlanması metodu. Bu metodla PR Link değişimi yapan, sahte PR'la toplist kurup backlink toplayıp siteyi bir süre sonra backlinkler tek yönlü olsun diye kapatan, hattatext link satan bir çok dolandırıcı bulunmaktadır. Bu nedenle PR bazlı tüm değişim/kayıt/satın alma'larda sahte PR kontrolü mutlaka yapılmalıdır.-

Yüksek PR'lı bir sitenin sahibinden domain'i satın alma:Özellikle yabancı forumlar yüksek PR'lı domain'ler belli bir ücret karşılığı satılmaktadır. Fakat bir domain, registry kayıtlarıüzerinden el değiştirdiğinde herhangi bir PR gücü kalmamakta, bir dahaki toolbar PR update'e kadar eski PR değerini geçici olarak korumaktahaken yüksek PR var gibi gözükmektedir. Bu siteler zaman zaman yüksek PR'lı link satışı bazen de PR Link değişimleri için kullanılmaktadır.Satın alınan domainler registry kayıtları değiştiği zaman PR gücünü kaybetmekte, PR değerleri sahte olmaktadır.-
PR değeri olan bir domain boşa düştüğünde, snapnames, godaddy gibi bir backorder sistemiyle alınması:Şu an mevcut PR değeri olan bir site kullanımı terkedildiği takdirde bir dahaki toolbar güncellemesine kadar eski PR değerini korur. Bunu bilen bazı kişiler bu domain'leri backorder ile almakta ve bu siteleri link değişimi veya PR link satışı için kullanmaktadırlar. Bu tip domainlerin üzerinde o kadar çok talep vardır ki, PR3+ olan domain'ler çoğu zaman backorder üzerinden alınmakta çoğu boşa bile düşmemektedirler. Bu tip domain'lerin PR link gücü yoktur, PR'ları sahtedir.
Özetleyecek olursak;Yaptığınız tüm
PR bazlı link değişimlerinde
Text-link satın alımlarında
Kod eklemenizi isteyen dizin/toplist vb. kayıtlarında: Sitenin PR değerinin sahte olup olmadığını yukarıda açıklandığı şekilde kontrol edin, modern zaman dolandırıcılarının ufak hesaplarına alet olmayın.Bunun dışında son olarak; eğer bir defada birden fazla siteyle link değişimi yapıyor veya satın alıyorsanız, siteleri:http://www.webrankinfo.com/english/tools/class-c-checker.php bu adresten kontrol edin. Class C olarak tanımlı siteler, diğer bir deyişle aynı 3ncül ip grubu üzerinde host edilen siteler, size extra backlink kazandırmaz. Özellikle; "Size 5 sitemden link vereyim bana bir PR sitenizden link verin" veya "3 PR 5, 2 PR4 sitemden text link fiyatı" gibi başlıklarda bu konuya mutlaka dikkat edin. Özetle; aynı ip grubunda host edilen 30 siteden backlink almanızla 1 siteden backlink almanız PR açısından(indexlenme değil) aynı anlama gelir. Özellikle text-link'e para ödeyen arkadaşlar bu knuya dikkat etmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder