20 Şubat 2009 Cuma

GÖZE YABANCI CİSİM KAÇMASI

GÖZE YABANCI CİSİM KAÇMASI

Asla gözbebeğinde veya gözün beyaz kısmında saplanmış yabancı cismi çıkarmaya çalışmayın. Bu koşullarda, kişinin gözünü ovuşturmasına izin vermeyin ve her iki gözü de yumuşak ve temiz bir bezle kapatarak gözün hareketlerini durdurun ve tıbbi yardım çağırın.

Eğer yabancı cisim gözün beyazında ya da gözkapağı içinde yüzüyor, gözüküyorsa; temiz bir bezin, mendilin ya da pamuğun kıvrılmış ucuyla hafifçe dokunarak çıkarmaya çalışın. Kişinin gözünü ovuşturmasına izin vermeyin.

Hastayı iyi bir ışık altında oturtun. Kişiyi yukarıya baktırıp, alt göz kapağını aşağıya doğru çekin. Eğer nesneyi görebiliyorsanız, bir bez parçasının köşesiyle çıkarmaya çalışın.Cismi göremiyorsanız, üst göz kapağını aşağıya doğru alt göz kapağının üzerine doğru çekin ve bırakın. Bu nesneyi çıkarmak için yeterli olabilir.

Eğer çıkmadıysa, kişiye aşağıya doğru bakmasını söyleyin ve üst göz kapağını bir kürdanın üzerinden yukarı doğru çevirin.Nesneyi görebiliyorsanız, bez parçasıyla alın. Eğer göremiyorsanız, gözü temiz bir bezle kapatıp tıbbi yardım çağırın.


GÖZDEKİ KİMYASALLAR

Kimyasal veya yakıcı maddeler göze temas ettiğinde, hemen kişinin gözü akan suyun altında tutularak yıkanmalıdır. Bu arada hastanın başını yaralanan gözün yönünde yatırmalısınız böylelikle yıkanarak atılan kimyasal madde, sağlam göze gelmemiş olur. Göz kapaklarını parmaklarınızla aralık tutun. 15-20 dakika sonra gözü bir bezle kapatın ve hastayı acil sağlık kuruluşuna götürün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder