9 Şubat 2009 Pazartesi

Önce Kendi Reklamınızı Yapın!

Pek çok blogcu, yazılarının arasına, içinde, dışına, kenarına, köşesine, mümkün olan her yere Google Adsense reklamlarını yerleştirerek gelir elde etmeyi düşünüyor. Söz konusu belli bir konusu/rotası olmayan bloglar olduğunda geçerli bir yöntem sayılabilir. Ancak eğer kalıcı, sağlam bir blog ve okuyucu kitlesi inşa etmek, bunu da kazanca dönüştürmek istiyorsanız, başkalarının reklamını yapmadan önce kendi reklamınızı yapmalısınız.

Neyin reklamını yapmalıyım?
Bir blogcu olarak ortaya koyduğunuz ürününüz yazılarınızdır. Blogunuz ise bunları bir bütün halinde sergilediğiniz bir vitrin, bir iletişim aracıdır. Yazılarınızı başkalarına ulaştırmak, söylemek istediklerinizi onlara iletmek için yazarsınız. Ürününüz satırlarınızın arasındadır.

Neden kendi reklamımı yapmalıyım?
Aklınıza kurcalayan soru bu olabilir. Blogunuzda yazılarınızın reklamını yapmak, Google Adsense ya da başka herhangi bir reklamın getirdiği kazancı doğrudan sağlamayacaktır. Ama eğer, uzun süreli ve saygın bir blogcu olmak istiyorsanız kısa vadede kazancı göz ardı eder ve bu doğrultuda özgürce yazılar yazarsınız. Özgün ve faydalı içeriğinizi hazırlar, sonrasındaysa bunun reklamını yine kendi blogunuzda yaparsınız. Amacınız kaliteli içeriği okuyucuyla buluşturmak olduğundan, kendi yazılarınızı tanıtmak bu yolda atılmış doğru bir adım olacaktır. Ayrıca, kendisine reklam yerine daha fazla kaliteli içerik sunulan okuyucu blogunuza daha sıcak bakar, kalıcı bir okuyucuya, bir aboneye dönüşme olasılığı yüksektir.

Kendi reklamımı nasıl yapmalıyım?
Blogunuzda kendi reklamınızı yapmanın yolları çoktur:

1. İç Bağlantılar: Yazınızın içinde konuyla ilgili bir başka yazınıza bağlantı vermek
2. En Çok Okunanlar Listesi: Blogunuzda en çok ilgi gören 5 ya da 10 yazıyı ana sayfada yayınlamak
3. İlgili Yazılar Listesi: Yazınızın sonunda, yine o konuyla ilgili başka yazılarınızı listelemek
4. Seçme Yazılar Listesi: Ana sayfanızda, kendi seçtiğiniz ve önemli olduğunu düşündüğünüz, ancak yeterince ilgi görememiş yazıları sıralayabilirsiniz

Yöntemler çoğaltılabilir. Bunlar, içeriğinizi blogunuza gelen okuyucuya en kısa ve en etkili şekilde ulaştırmanın yoludur. Unutmayın ki, ancak kendi reklamınızı yeterince yaptıktan sonra başkalarının reklamını yaparak gelir elde edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder