9 Şubat 2009 Pazartesi

Blog Tasarımında 5 Temel Hata

İyi bir blogcunun temel hedefi, alanı içerisinde özgün ve faydalı içerik oluşturmaktır. Bu amaçla bloglamak onu er ya da geç okuyucusuyla buluşturacaktır. Ancak sadece yazmak, iyi ve çok okunan bir blog sahibi olmak için yeterli değildir. Bloglamanın bireysel yayıncılık olduğunu düşünürsek siz kendi blogunuzun hem yazarı, hem editörü hem redaktörü hem de tasarımcısı olmak zorundasınız. Bu yüzden anlatım teknikleri dışında tasarım ve düzenleme konularında da birşeyler öğrenmeniz gerekebilir.

Aşağıda blog tasarımlarında fazlasıyla karşılaştığım beş temel hatayı sıralamak istiyorum. Kendi blogunuzda bunlardan biriyle karşılaşmadığınızdan emin olun.

1. Aşırı Reklam
Blogcuların temel gelir kaynağı olan reklamların -genellikle Google Adsense'in- daha çok kazanmak uğruna blogun her yerine yerleştirilmesi kısa vadede blogcuya kazandırabilir. Ancak bu durum blogunuzda SPAM havası yaratacaktır. Bu da okurunuzun sayfanıza güvenini sarsacak ve okur sayısında azalma olacaktır. Reklam yerleştirmek istediğinizde, blogunuzda görünenlerin çoğunluğunun reklama değil de ürettiğiniz içeriğe ait olduğundan emin olun.

2. Karmaşık Navigasyon
Okurlarınızın aradıkları içeriğe bir an önce ulaşmalarını sağlamak için; sade, metin-temelli bir navigasyon sistemi oluşturmaya özen gösterin. Blogunuzun her sayfasında navigasyonun aynı yerde ve aynı şekilde olmasına dikkat edin. Bu gibi önlemler kullanışlılığı arttırdığı gibi okuyucuya zaman da kazandırır.

3. Gözü Yoran Renkler
Blogunuzu ziyaret eden okuyucuları yoracak renklerden kaçının. Yerine; okuyucuyu içeriğe odaklayan ve içeriği ön plana çıkaran renk tonlarını tercih edin. Unutmayın, resim yapmıyorsunuz, yazı yazıyorsunuz.

4. Zor okunan Yazı Tipi
Bir blogcu olarak en fazla dikkat etmeniz gereken konu yazdıklarınızın okunabilir olmasıdır. Doğru yazı tipini seçmenin yanı sıra, doğru renkleri ve doğru büyüklüğü ayarladığınızdan emin olun. Okunamayan içerik, olmayan içeriktir.

5. Vurgulanmayan Bağlantılar
Blogları yaşatan bağlantılardır. (link) Blogcular, bağlantı verip bağlantı alarak tanınırlar, kendilerini ispatlar vb. Bağlantıların, içerikte öne çıktığından ve normal yazılardan ayırt edilebilir olduğundan emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder