23 Ekim 2011 Pazar

Çin ABD Sermayesiyle Elektronik Ticarette Hızla İlerliyor...

Çin ABD Sermayesiyle Elektronik Ticarette Hızla İlerliyor...


ABD’li risk sermayesi şirketlerinin, Çin’in genç internet girişimcilerini ‘hiç düşünmeden’ desteklemeyi sürdürmesi, dot.com şirketlerinin Çin’in dev ekonomisinin en hareketli bölümü olmasını sağladı. Çin’de özel sektör yasal engeller nedeniyle hala aradığı fırsatları bulamıyor; ancak internet şirketlerinin risk sermayesi alması, halka açılması, ‘stock option’ denilen başarı sağlayan yöneticilere hisse vermesi gibi uygulamaları Çin’de hayata geçirilmesi mümkün.

Çinli yüksek teknoloji ve dot.com şirketlerinin büyük bölümü borsada işlem görüyor. Bu şirketlerin sermayesini ise Amerikalı finans kuruluşları sağlıyor. Çin’de ticari amaçlı 16 bin web sitesi var ve bunların büyük bölümü yıl sonunda sermaye artırımında bulunacaklar. The New York Times gazetesinde yer alan bir habere göre, ABD’li finans kurumları, Çin’in yeni ekonomi şirketlerine şimdiye dek toplam 1 milyar dolar risk sermayesi sağladı. Kimi uzmanlar, bu sermaye akışının sürmesi halinde Çin’de büyük bir değişim yaşanacağını, bunun yaklaşık 20 yıl önce ülkedeki ‘komün sisteminin’ ortadan kalkmasına benzer bir gelişme olduğunu savunuyor.

Ayrıca, elinde sermayesi olan özel sektörün, dev kamu kuruluşlarından çıkarılan yüz milyonlarca işçi için de bir can simidi olacağı belirtiliyor. Çin’de dot.com girişimciliğine öncülük eden ‘yeni müteşebbislerin’ çoğunluğu, ya ABD eğitimli ya da CV’lerinde Amerikan şirketi yer alan ve Çin’in ideoloji bağlantılı bürokrasisinden çok hızlı ‘koşan’, milyonlarca doları temsil etmesine rağmen oldukça genç bir kesim. Tabii, arkalarında Amerikalı bankacıların desteğinin olduğunu ve bunun da onlara Çin’deki bürokrasiye karşı güven kazandırdığını söylemek gerek.

Geçenlerde, Şanghay’da genç dot.com girişimcileri için Amerikalı bankacıların verdiği yemekte, bir Çinli gencin, Silikon Vadisi’nden bir bankacıya, sitesinin gelecek yıl 1 milyar yuan (120 milyon dolar) işlem yapacağını söylediğinde nasıl şaşırdığını eklemek gerek. Tabii, ABD’li bankacılar da bu fırsatı geri tepmiyorlar. Nüfusu, hızlı büyümesi ve eğitimiyle, e-ticaretin gözde ülkesi olacak olan Çin’in 20’li yaşlardaki genç girişimcilerine milyonlarca dolar sermaye akıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder